Katedra Chirurgii i Rentgenologii z Kliniką

Chirurgia zwierząt gospodarskich

Przedmiot realizowany jest na IV roku w semestrze VII

W wymiarze:

- wykłady 15 godzin

- ćwiczenia 30 godzin

- staże kliniczne 5 godzin w semestrze VIII i 5 godzin w semestrze IX

 

Chirurgia zwierząt gospodarskich– pytania z chirurgi na egzamin

  1. Metody kastracji u świń
  2. Metody kastracja buhajów i innych przeżuwaczy
  3. Amputacja palca u przeżuwaczy. Techniki operacyjne.
  4. Wycięcie ścięgien mięśni zginacza głębokiego i powierzchownego palców i ich pochewek ścięgnowych. Wskazania i technika operacyjna u przeżuwaczy
  5. Deformacje, przerost i korekcja racic.
  6. Kąpiele lecznicze racic, wskazania i stosowane środki farmaceutyczne
  7. Przykurcz ścięgien zginaczy u bydła. Przyczyny i leczenie chirurgiczne
  8. Niedowład spastyczny u bydła. Przyczyny, rozpoznawanie i leczenie chirurgiczne
  9. Leczenie złamań kości długich u przeżuwaczy
  10. Wypadniecie napletka u buhajów i samców małych przeżuwaczy. Przyczyny i leczenie chirurgiczne
  11. Kamica moczowa i uretrotomia u przeżuwaczy
  12. Tymczasowa przetoka żwacza, wskazania i technika operacyjna
  13. Lewostronne przemieszczenie trawieńca, metody i techniki leczenia chirurgicznego
  14. Zmiany chorobowe trawieńca oraz metody ich leczenia operacyjnego
  15. Zmiany chorobowe odbytu i prostnicy u przeżuwaczy. Sposoby leczenia chirurgicznego
  16. Zmiany chorobowe przedżołądków i chirurgiczne sposoby ich leczenia.
  17. Zmiany chorobowe racic u przeżuwaczy, wymienić i przedstawić trzy jednostki chorobowe z wymienionych (etiopatogeneza, leczenie chirurgiczne)
  18. Przemieszczenie i skręt trawieńca, diagnostyka i techniki operacyjnego leczenia
  19. Środki farmaceutyczne do premedytacji stosowane u przeżuwaczy i świń
  20. Sedacja i znieczulenie infuzyjne u świń
  21. Środki sedacyjne i infuzyjne stosowane u przeżuwaczy
  22. Cele premedytacji i kategorie środków stosowanych w przed znieczuleniu u zwierząt gospodarskich
  23. Omówić znieczulenie nasiękowe, donerwowe i okołonerwowe, podpajęczynówkowe, sposoby znieczulania, środki farmakologiczne stosowane u zwierząt gospodarskich
  24. Rany i ich leczenie z uwzględnieniem różnic gatunkowych zwierząt gospodarskich
  25. Materiały opatrunkowe stosowane w chirurgii przeżuwaczy
  26. Techniki szycia tkanek i szwy stosowane w chirurgii zwierząt gospodarskich
  27. Materiały szewne, nominały, wskazania do stosowania u zwierząt gospodarskich
  28. Znieczulenie miejscowe głowy u przeżuwaczy
  29. Wnętrostwo i obojnactwo w świń – techniki operacyjnego leczenia
  30. Chirurgiczne leczenie przepuklin u trzody chlewnej
  31. Laparotomia u trzody chlewnej, wskazania, techniki operacyjne.
  32. Leczenie chirurgiczne wypadnięcia prostnicy u świń
  33. Chirurgiczne usuwanie zawiązków rogowych i rogów u dużych i małych przeżuwaczy
  34. Zatkanie przełyku i chirurgia przełyku przeżuwaczy
  35. Tracheostomia u przeżuwaczy, wskazania i technika zabiegowa
  36. Wskazania i technika wykonania lewostronnej i prawostronnej laparotomii u przeżuwaczy
  37. Rozszerzenie i przemieszczenie jelita ślepego oraz wgłobienie jelita u przeżuwaczy, rozpoznanie i leczenie chirurgiczne
  38. Przepuklina pępkowa i otorbiony ropień pępkowy u zwierząt gospodarskich –techniki leczenia operacyjnego
  39. Zarośniecie odbytu u trzody chlewnej- diagnostyka i leczenie chirurgiczne

Semestr: VII

Tematyka ćwiczeń:
  • Chirurgia Zwierząt Gospodarskich