Katedra Chirurgii i Rentgenologii z Kliniką
Chirurgia zwierząt gospodarskich
Przedmiot realizowany jest na IV roku w semestrze VII
W wymiarze:
- wykłady 15 godzin
- ćwiczenia 30 godzin
- staże kliniczne 5 godzin w semestrze VIII i 5 godzin w semestrze IX
Chirurgia zwierząt gospodarskich– pytania z chirurgi na egzamin
-
Metody kastracji u świń
-
Metody kastracja buhajów i innych przeżuwaczy
-
Amputacja palca u przeżuwaczy. Techniki operacyjne.
-
Wycięcie ścięgien mięśni zginacza głębokiego i powierzchownego palców i ich pochewek ścięgnowych. Wskazania i technika operacyjna u przeżuwaczy
-
Deformacje, przerost i korekcja racic.
-
Kąpiele lecznicze racic, wskazania i stosowane środki farmaceutyczne
-
Przykurcz ścięgien zginaczy u bydła. Przyczyny i leczenie chirurgiczne
-
Niedowład spastyczny u bydła. Przyczyny, rozpoznawanie i leczenie chirurgiczne
-
Leczenie złamań kości długich u przeżuwaczy
-
Wypadniecie napletka u buhajów i samców małych przeżuwaczy. Przyczyny i leczenie chirurgiczne
-
Kamica moczowa i uretrotomia u przeżuwaczy
-
Tymczasowa przetoka żwacza, wskazania i technika operacyjna
-
Lewostronne przemieszczenie trawieńca, metody i techniki leczenia chirurgicznego
-
Zmiany chorobowe trawieńca oraz metody ich leczenia operacyjnego
-
Zmiany chorobowe odbytu i prostnicy u przeżuwaczy. Sposoby leczenia chirurgicznego
-
Zmiany chorobowe przedżołądków i chirurgiczne sposoby ich leczenia.
-
Zmiany chorobowe racic u przeżuwaczy, wymienić i przedstawić trzy jednostki chorobowe z wymienionych (etiopatogeneza, leczenie chirurgiczne)
-
Przemieszczenie i skręt trawieńca, diagnostyka i techniki operacyjnego leczenia
-
Środki farmaceutyczne do premedytacji stosowane u przeżuwaczy i świń
-
Sedacja i znieczulenie infuzyjne u świń
-
Środki sedacyjne i infuzyjne stosowane u przeżuwaczy
-
Cele premedytacji i kategorie środków stosowanych w przed znieczuleniu u zwierząt gospodarskich
-
Omówić znieczulenie nasiękowe, donerwowe i okołonerwowe, podpajęczynówkowe, sposoby znieczulania, środki farmakologiczne stosowane u zwierząt gospodarskich
-
Rany i ich leczenie z uwzględnieniem różnic gatunkowych zwierząt gospodarskich
-
Materiały opatrunkowe stosowane w chirurgii przeżuwaczy
-
Techniki szycia tkanek i szwy stosowane w chirurgii zwierząt gospodarskich
-
Materiały szewne, nominały, wskazania do stosowania u zwierząt gospodarskich
-
Znieczulenie miejscowe głowy u przeżuwaczy
-
Wnętrostwo i obojnactwo w świń – techniki operacyjnego leczenia
-
Chirurgiczne leczenie przepuklin u trzody chlewnej
-
Laparotomia u trzody chlewnej, wskazania, techniki operacyjne.
-
Leczenie chirurgiczne wypadnięcia prostnicy u świń
-
Chirurgiczne usuwanie zawiązków rogowych i rogów u dużych i małych przeżuwaczy
-
Zatkanie przełyku i chirurgia przełyku przeżuwaczy
-
Tracheostomia u przeżuwaczy, wskazania i technika zabiegowa
-
Wskazania i technika wykonania lewostronnej i prawostronnej laparotomii u przeżuwaczy
-
Rozszerzenie i przemieszczenie jelita ślepego oraz wgłobienie jelita u przeżuwaczy, rozpoznanie i leczenie chirurgiczne
-
Przepuklina pępkowa i otorbiony ropień pępkowy u zwierząt gospodarskich –techniki leczenia operacyjnego
-
Zarośniecie odbytu u trzody chlewnej- diagnostyka i leczenie chirurgiczne
Semestr: VII
- Tematyka ćwiczeń:
-
- Chirurgia Zwierząt Gospodarskich