Przedmiot przybliża podstawowe zagadnienia z ekonomii. Omawia różne podmioty gospodarcze, ich podział i charakterystyka. Studenci zostaną zaznajomieni z ekonomią gospodarowania środkami trwałymi oraz zasobami ludzkimi. Zostaną przybliżone zagadnienia związane z finansami, m.in. pojęcie kosztów własnych, badanie wyników finansowych, formy finansowania działalności zakładu leczniczego dla zwierząt (ZLZ) jako przedsiębiorstwa. Tematyka wykładów będzie obejmowała podstawowe zasady rachunkowości. W treści znajdą się także zagadnienia związane z zarządzaniem oraz inwestycjami.
Akwizycja, barter, beneficjent, bonifikata, rabat, opust, hipoteka, leasing.
Koszty i ceny, faktoring i faktury.
Ekonomika i organizacja.
Przedsiębiorczość i przedsiębiorstwo.
Przedsiębiorca, właściciel, menadżer.
Małe i średnie przedsiębiorstwa w gospodarce narodowej.
Klasyfikacja małych firm.
Rola małych i średnich przedsiębiorstw.
Działalność gospodarcza i jej organizacja.
Wybór formy prawnej prowadzenia działalności gospodarczej.
Proces uruchamiania działalności gospodarczej - definicje, formy.
Uwarunkowania prawne podjęcia i wykonywania działalności gospodarczej.
Charakterystyka wybranych form prawnych: osoba fizyczna- przedsiębiorca, spółki handlowe, spółka cywilna.
Pojęcie, klasyfikacja i struktura środków trwałych.
Zużycie i amortyzacja środków trwałych.
Wyposażenie przedsiębiorstwa w środki trwałe.
Metody wykorzystanie środków trwałych.
Ekonomika remontów środków trwałych.
Składniki i funkcje majątku obrotowego.
Zakres gospodarki materiałowej.
Zużycie materiałów w produkcji.
Planowanie i realizacja zaopatrzenia materiałowego.
Ekonomika zapasów materiałowych.
Składniki systemu gospodarowania zasobami pracy.
Czas pracy ludzi i jego wykorzystanie.
Planowanie liczby zatrudnionych.
Mierzenie wydajności pracy czynniki jej wzrostu.
Funkcje i składniki płac.
Systemy wynagradzania.
Planowanie płac.
Pojęcie i kwalifikacja kosztów.
Analiza kosztów bezpośrednich i pośrednich.
Koszty jednostkowe produkcji.
Badanie obniżki kosztów.
Pojęcie i kategorie wyniku finansowego.
Badanie zysku- analiza porównawcza i przyczynowo-skutkowa.
Ocena rentowności przedsiębiorstwa.
Badanie progu rentowności.
Formy finansowania.
Bankowa obsługa przedsiębiorstw.
Kredyt bankowy (kredyt a pożyczka).
Zabezpieczenia kredytów.
Inne formy finansowania firm - dotacje.
Podstawowe elementy biznes planu.
Otoczenie przedsiębiorstwa.
Popyt i ceny.
Metody ustalania cen.
Zarządzanie i jego funkcje.
Decydowanie jako podstawowy element zarządzania.
Planowanie.
Organizacja i struktura organizacyjna.
Motywowanie.
Komunikowanie i informacja.
Człowiek w organizacji – zachowania organizacyjne (grupy pracownicze, przywództwo i style kierowania, konflikty w przedsiębiorstwie, negocjacje w firmie), zarządzanie ludźmi (polityka kadrowa- planowanie i rekrutacja pracowników, kształcenie i rozwój pracowników, kariery zawodowe).
Koncepcja marketingu.
Mała firma a marketing.
Istota i funkcje rachunkowości.
Podstawowe zasady rachunkowości.
Majątek i kapitał jednostek gospodarczych.
Rola i rodzaje inwestycji.
Etapy przygotowania inwestycji.
Metody oceny projektów.
Ryzyko inwestowania i sposoby jego uwzględniania w ocenie projektów.