Katedra prowadzi następujące badania:
- wpływ czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych, wykorzystywanych w technologii żywności na funkcje
życiowe patogenów oraz bakterii będących przyczyną psucia się żywności pochodzenia zwierzęcego;
- usprawnienie metod badań bakteriologicznych żywności;
- określenie częstotliwości występowania Salmonella sp., Campylobacter jejuni, E. coli 0 157 i Mycobacterium
paratuberculosis w mięsie i mleku;
- unieszkodliwianiem pałeczek Salmonella, Campylobacter jejuni i Mycobacterium paratuberculosis w
żywności;
- analiza stanu prawnego w zakresie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego oraz systemów zapewnienia jakości
w produkcji żywności.
W Katedrze w realizowane były następujące granty:
Rozwój naukowy pracowników
W okresie od 2000 roku 9 osób zuzyskało stopień doktora nauk weterynaryjnych, 3 osoby uzyskały stopień doktora habilitowanego oraz 3 - tytuły naukowe profesora.
Przyznane nagrody
W 2005 r. Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych przyznało nagrodę zespołową prof. dr hab. Joannie Szteyn, dr Agnieszce Wiszniewskiej i dr Marii Fus-Szewczyk. Ponadto pracownicy otrzymali kilkanaście Nagród J.M. Rektora UWM w Olsztynie, za działalność dydaktyczną, naukową i organizacyjną.
W 2010 roku dr n wet. Beata Wysok usyskała nagrodę Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za wyróżniające się osiągnięcia w pracy naukawej.
W 2014 roku dr n wet. Joanna Wojtacka uzyskała nagrodę z Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych za szczególnie wartościowe doniesienie kazuistyczne.
W 2016 roku dr n wet. Joanna Wojtacka uzyskała nagrodę indywidualną III stopnia przyznaną przez Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej.
W 2018 roku dr n wet. Joanna Wojtacka uzyskała nagrodę zespołową II stopnia przyznaną przez Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej.
W 2020 roku dr n wet. Beata Wysok, dr n wet. Joanna Wojtacka, dr n wet. Agnieszka Wiszniewska-Łaszczych uzyskały Nagrodę Rady Naukowej projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości dla wyróżniających zespołów badawczych za badania naukowe i prace rozwojowe w 2020 roku.
Współpraca naukowa
1. Staże naukowe na Uniwersytecie w Gent w Belgii:
- prof. dr hab. Jan Uradziński, 6-miesięczny staż w 1998 r.
- dr Elżbieta Jóźwik, 12-miesięczny staż w 1999 r.
- dr n. wet. Małgorzata Gomółka-Pawlicka - miesięczny staż dydaktyczny (01-02.2001)
- dr n. wet. Marta Pastuszczak-Frąk, staż w latach 2002-2003
2. Staże naukowe w Centrum Badań Rolniczych w Gent w Belgii finansowane z funduszy UE
- dr Agnieszka Wiszniewska-Łaszczych odbyła 6-miesięczny staż w 2000 r. w Centrum Badań Rolniczych
w Gent
- lek. wet. Maria Fus odbyła staż w 2001 r. w Centrum Badań Rolniczych w Gent
3. Staż dydaktyczny w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- dr n. wet. Beata Wysok (02 - 06.12.2013)
4. Staż dydaktyczny w Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich, Zakład Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa, w Puławach
- dr n. wet. Joanna Wojtacka (16 - 20.06.2014)
5. Staż naukowo - dydkatyczny w Department for Food Safety and Infection Biology, Norvegian University of Life Science, Oslo, Norway
- dr n. wet. Joanna Wojtacka (19 - 22.08.2014)
6. Staż dydaktyczny w Department of Food Hygiene and Environmental Health, Faculty of Veterinary Medicine, University of Helsinki, Finland
- dr n. wet. Beata Wysok (01-19.09.2014)
7. Staż dydaktyczny w Department of Food Safety and Quality, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Kaunas, Lithuania
- dr n wet. Joanna Wojtacka (10 - 30.11. 2014)
8. Staż naukowo - dydaktyczny w Norwegian University Of Life Science w Oslo
- dr n. wet. Joanna Wojtacka (19 - 22.08.2014)
9. Staż naukowo- dydaktyczny w Forstentum Liechtenstein Landesverwaltung
- dr n. wet. Joanna Wojtacka, dr n. wet. Agnieszka Wiszniewska - Łaszczych,
dr n. wet. Małgorzata Gomółka - Pawlicka (05 - 07.09.2016)
10. Staż naukowy w Sloveniana National Laboratory of Health, Environment and fodd, Maribor (Operational Program Knowledge Education Development, POWR.03.05.00-00-Z3 10/17)
- dr n. wet. Joanna Wojtacka (zagraniczny staż długoterminowy 03-05.2020)
11. Staż naukowy w Department of Food Hygiene and Environmental Health, University of Helsinki, Finland
- dr n. wet. Beata Wysok (zagraniczny staz długoterminowy 06 - 08. 2019)
12. Mobilnośc w ramach Erasmus +
- Department of Food Safety and Quality, Lithuanian University of Health Sciences, Kaunas, Lithuania (2016,
2017, 2018, 2019)
- Tarleton State Univeristy, USA (2018)
- Institute of Biomdecial Sciences of Abel Salazar University of Porto, Portugal (2019)
Studia podyplomowe
Katedra jest organizatorem:
- 4 - semestralnego Szkolenia Specjalizacyjnego Higieny Zwierząt Rzeźnych i Żywności Zwierzęcego Pochodzenia
Organizowane zjazdy, konferencje, sympozja naukowe.:
- konferencja międzynarodowa zorganizowana w 1999 r. „Escherichia coli O 157 - aspekty diagnostyczne i epidemiologiczne"
- konferencja zorganizowana w 2003 r. „Zwierzęta łowne, wolnono żyjące i hodowlane - wymagania w hodowli, w skupie i przetwórstwie mięsa",
- konferencja zorganizowana w 2004 r. „Weterynaryjna ochrona zdrowia konsumenta",
- konferencja zorganizowana w 2005 r. „Pałeczki paratuberkulozy w mleku - zagrożenie dla zdrowia konsumenta?"
- konferencja zorganizowana w 2009 r. „Żywność tradycyjna i regionalna - korzyści i zagrożenia"
- konferencja zorganizowana w 2015 r. "Kampylobakterioza - stan obecny i perspektywy zmian"
Oferta usługowa Katedry Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego:
1. Badania mikrobiologiczne próbek żywności oraz próbek środowiskowych w kierunku:
- Ogólna liczba drobnoustrojów
- Enterobacteriaceae
- Salmonella z możliwością serotypowania
- Campylobacter do rodzaju
2. Ocena skuteczności mycia i dezynfekcji.
3. Badania przechowalnicze z możliwością określenia terminu przydatności do spożycia i/lub daty
minimalnej trwałości.
4. Ocena sensoryczna żywności.
5. Warsztaty doskonalenia oceny sensorycznej produktów spożywczych.