W Katedrze Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego znajduje się pięć nowocześnie wyposażonych pracowni przygotowanych do świadczenia usług w zakresie:
1. Badania mikrobiologiczne próbek żywności oraz próbek środowiskowych w kierunku:
- Ogólna liczba drobnoustrojów
- Enterobacteriaceae
- Salmonella z możliwością serotypowania
- Campylobacter do rodzaju
2. Ocena skuteczności mycia i dezynfekcji
3. Badania przechowalnicze z możliwością określenia terminu przydatności do spożycia i/lub daty
minimalnej trwałości
4. Ocena sensoryczna żywności
5. Warsztaty doskonalenia oceny sensorycznej produktów spożywczych
Osoby do kontaktu:
dr hab. Agnieszka Wiszniewska-Łaszczych, prof. UWM e-mail: aga@uwm.edu.pl
dr n. wet. Małgorzata Gomółka-Pawlicka e-mail: mag@uwm.edu.pl
dr hab. Beata Wysok, prof. UWM e-mail: beata.wysok@uwm.edu.pl
dr hab. Joanna Wojtacka, prof. UWM e-mail: joanna.wojtacka@uwm.edu.pl
PRACOWNIA ANALIZY SENSORYCZEJ ŻYWNOŚCI |
Opiekun Pracowni - dr n. wet. Małgorzata Gomółka-Pawlicka |
ZAJĘCIA DYDAKTYCZNE I SZKOLENIOWE |
1. W pracowni sensorycznej realizowane są praktyczne zajęcia (ze Studentami IV i V roku), związane z oceną jakości sensorycznej wybranych produktów pochodzenia zwierzącego, w ramach przedmiotów: "HIGIENA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO" i HIGIENA MLEKA, oraz zajęcia przewidziane dla Studentów VI roku Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, w ramach przedmiotu fakultatywnego: „ANALIZA SENSORYCZNA ŻYWNOŚCI". 2. W pracowni odbywają się zajęcia (działającego od 2014r.) Studenckiego Koła Naukowego Analizy Sensorycznej Żywności. 3. Zajęcia o charakterze praktycznym przewidziane dla Lekarzy Weterynarii, realizowane w ramach Studium Specjalizacyjnego "HIGIENA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO" 4. Laboratorium posiada Zespół Oceniających, spełniających tzw. „minimum sensoryczne” i poddawanych cyklicznym szkoleniom w zakresie uznanych metod stosowanych w analizie sensorycznej. 5. Warsztaty dla osób zainteresowanych zagadnieniami analizy sensorycznej. |
ZAKRES BADAŃ I ANALIZ (prowadzonych oraz możliwych do realizacji w pracowni) |
1. Badanie wrażliwości sensorycznej Studentów Medycyny Weterynaryjnej oraz aktywnych zawodowo Lekarzy Weterynarii - Pracowników IW (Specjalistów w zakresie Higieny Zwierząt Rzeźnych i Żywności Zwierzęcego Pochodzenia). 2. Badanie jakości sensorycznej wybranych tradycyjnych produktów mięsnych wytwarzanych na terenie północno-wschodniej Polski. 3. W zależności od potrzeb - ocena jakości sensorycznej produktów pochodzenia zwierzęcego: - produktów mięsnych - rybnych - mleczarskich - produktów pochodzenia pszczelego - owoców morza itp. 4. Badania konsumenckie |
PRACOWNIA MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI (F-12) | Opiekun Pracowni - dr hab. Joanna Wojtacka, prof. UWM |
WYPOSAŻENIE PRACOWNI |
|
ZAKRES WYKONYWANYCH PRAC |
1. Analiza mikrobiologicznego skażenia produktów pochodzenia zwierzęcego.
2. Diagnostyka bakteriologiczna oraz mikologiczna żywności pochodzenia zwierzęcego |
PRACOWNIA ZASTOSOWANIA METOD BIOLOGII MOLEKULARNEJ W HIGIENIE ŻYWNOŚCI (F-24) |
Opiekun Pracowni - dr hab. Beata Wysok, prof. UWM |
WYPOSAŻENIE PRACOWNI I ZAKRES WYKONYWANYCH PRAC |
Pracownia została stworzona głównie z myślą o badaniach molekularnych mleka, jako istotnego wektora chorób odzwierzęcych. Wysoka czułość metod biologii molekularnej wymusza specjalną organizację przestrzenną pracowni diagnostyki molekularnej oraz odpowiednią organizacje pracy. W tym celu w całym pomieszczeniu zostały wydzielone obszary, umożliwiające rozdzielenie poszczególnych etapów w czasie i przestrzeni, co gwarantuje wysoką jakość otrzymywanych wyników badań: a) obszar, w którym odbywa się izolowanie materiału genetycznego z próbek b) obszar przedamplifikacyjny, w którym odbywa się przygotowanie odczynników do przebiegu reakcji PCR c) obszar poamplifikacyjny, w którym ma miejsce detekcja w technologii PCR obszar wizualizacji poddanej amplifikacji sekwencji docelowej.
Materiały i urządzenia są przypisane każdej czynności wykonywanej przed i po amplifikacji i nie są używane do żadnej innej, ani też przenoszone pomiędzy obszarami. |
PRACOWNIA SEROLOGICZNA (F-11) | Opiekun Pracowni - dr hab. Agnieszka Wiszniewska-Łaszczych, prof. UWM |
WYPOSAŻENIE PRACOWNI I ZAKRES WYKONYWANYCH PRAC |
Pracownia wyposażona w czytnik mikropłytek oraz inny sprzęt umożliwiający wykonanie testów ELISA wykrywających przeciwciała i/lub antygeny w surowicy krwi zwierząt hodowlanych oraz w próbkach żywności pochodzenia zwierzęcego. Główny kierunek badań wykonywanych w pracowni to ocena seroprewalencji stad bydła mlecznego w kierunku paratuberkulozy na podstawie obecności przeciwciał w surowicy krwi i w mleku. Wykonywane są również badania ELISA w kierunku wykrywania w próbkach mleka antygenów związanych z inwazją pasożytniczą bydła mlecznego oraz wykrywania toksoplazmozy w próbkach mięsa czerwonego. Pracownia wyposażona jest ponadto w krioskop umożliwiający przeprowadzenie oceny zafałszowania mleka wodą. |
PRACOWNIA MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI (F-10) | Opiekun Pracowni - dr Paulina Przyborowska-Zhalniarovich |
WYPOSAŻENIE PRACOWNI |
|
ZAKRES WYKONYWANYCH PRAC |
Diagnostyka mikrobiologiczna produktów pochodzenia zwierzęcego. |