Przedmiot fakultatywny, obejmujący 5 godzin wykładów i 10 godzin ćwiczeń.
Przewidziany do realizacji w semestrze zimowym (11), ze Studentami VI Roku Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Miejsce realizacji przedmiotu: Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego.
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z jakością i specyfiką produkcji polskiej żywności pochodzenia zwierzęcego wytwarzanej tradycyjnymi metodami.
ZAŁOŻENIA I CELE PRZEDMIOTU JAKO EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Wiedza
Wiedza na temat polskiej żywności tradycyjnej w przeszłości i dzisiaj. Żywność tradycyjna charakterystyczna dla różnych rejonów Polski. Jakość rodzimych produktów tradycyjnych na tle produktów europejskich. Uwarunkowania prawne związane z wytwarzaniem i dystrybucją produktów tradycyjnych. Obowiązkowe oraz dobrowolne systemy jakości żywności wytwarzanej metodami tradycyjnymi. Mocne i słabe strony polskiej żywności tradycyjnej.
Umiejętności
Umiejętności wynikające z właściwego rozumienia specyfiki produkcji żywności wytwarzanej tradycyjnymi metodami oraz warunków jakie powinny być spełnione by możliwe było uzyskanie bezpiecznego produktu.
Kompetencje/Postawy
Przedmiot w proponowanym kształcie, poprzez rozszerzenie wiedzy na temat rodzajów, jakości, warunków wytwarzania i dystrybucji polskich produktów tradycyjnych, umożliwi przyszłemu lekarzowi weterynarii lepsze rozumienie niełatwych zagadnień związanych bezpieczeństwem produkcji różnych rodzajów żywności zwierzęcego pochodzenia.
Osoby odpowiedzialne za realizację przedmiotu:
dr Małgorzata Gomółka-Pawlicka
e - mail: mag@uwm.edu.pl
dr hab. Joanna Wojtacka, prof UWM
e - mail: joanna.wojtacka@uwm.edu.pl
GODZINY KONSULTACJI:
dr Małgorzata Gomółka-Pawlicka: poniedziałek 14.00 - 15.30
dr hab. Joanna Wojtacka, prof UWM: wtorek 10.00 - 12.00