PUBLIKACJE NAUKOWE
2024
Wojtacka, J. The Chemical Residues in Secondary Beekeeping Products of Environmental Origin. Molecules 2024, 29, 3968. https://doi.org/10.3390/molecules29163968
Kobuszewska A., Wysok B. Pathogenic Bacteria in Free-Living Birds, and Its Public Health Significance. Animals. 2024, 14(6), 968, http://https://doi.org/10.3390/ani14060968
Wysok B., Rudowska M., Wiszniewska-Łaszczych A. Transmission of Campylobacter strains in dairy herds in different housing systems. Pathogens. 2024, 13(4), 317; https://doi.org/10.3390/pathogens13040317
Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Sołtysiuk M., Kowalik J., Modzelewska-Kapituła M. Potential for Biofilm Formation and Antibiotic Resistance of Staphylococci Isolated from Bulk Tank Milk Samples, Appl.Sci. 2024, 14, 3027. https://doi.org/10.3390/app14073027
2023
Wojtacka J., Wysok B., Wiszniewska-Łaszczych A., Gomółka-Pawlicka M., Gesek M., Chłodowska A., Tykałowski B., Różański H., Iwiński H., Koncicki A. Effect of water supplemented with a herbal product on the internal organs of broiler chickens, Medycyna Weterynaryjna, 2023, 79 (7), s. 1-6. DOI: 10.21521/mw.6785 Pełny tekst
Kobuszewska A., Wysok B. Fish as a source of foodborne bacteria. Medycyna Weterynaryjna 2023, 79 (3), 117-122. Pełny tekst
Przyborowska-Zhalniarovich P., Maes D., Otrocka-Domagała I., Paździor-czapula K., Wiszniewska-Łaszczych A., Sołtysiuk M. Association between Enzootic Pneumonia-like lung lesion and carcass quality and meat pH value in slaughter pigs. Animals 2023, 13, 1-15.
2022
Dziekońska A., Neuman N. M., Burdal K. K., Wiszniewska-Łaszczych A., Bogdaszewski M. The Effect of Different Extenders on the Quality Characteristics of European Red Deer Epididymal Sperm Stored at 5C. Animals 2022, 12 (19), s. 1-14. Pełny tekst
Wysok B. , Wojtacka J., Wiszniewska-Łaszczych A. , Sołtysiuk M., Kobuszewska A. The Enterotoxin Production and Antimicrobial Resistance of Campylobacter Strains Originating from Slaughter Animals. Pathogens 2022, 11, 1131, 1-12. Pełny tekst
Wysok B., Sołtysiuk M., Stenzel T. Wildlife Waterfowl as a Source of Pathogenic Campylobacter Strains. Pathogens 2022, 113, 1-12. Pełny tekst
Sołtysiuk M., Wiszniewska-Łaszczych A., Wojtacka J., Wysok B. Prevalence and antimicrobial susceptibility of Listeria spp. isolated from bulk row milk in north-eastern Poland. Med. Water. 2022, 78 (3), 137-141. Pełny tekst
Wojtacka, J. Propolis Contra Pharmacological Interventions in Bees. Molecules 2022, 27, 4914.
2021
Wojtacka J., B. Wysok, A. Kocuvan, M. Rupnik, 2021. High contamination rates of shoes of veterinarians, veterinary support staff and veterinary students with Clostridioides difficile spores. Transboundary and Emerging Diseases. Pełny tekst
Wiszniewska-Łaszczych A., B. Wysok, J. Wojtacka, M. Sołtysiuk, 2021. Effect of Mixed Invasions of Hypoderma bovis and Ostertagia ostertagi in Cattle on Milk Yield and Contents in Polish Dairy Farms. Animals 11 (464). Pełny tekst
2020
Wojtacka J., W. Grudzień, B. Wysok, J. Szarek, 2020. Causes of stress and conflict in the veterinary professional workplace - a perspective from Poland. Irish Veterinary Journal, 73:23 Pełny tekst
Szteyn J., Liedtke K., Wiszniewska-Łaszczych A., Wysok B., Wojtacka J., 2020. Isolation and molecular typing of Mycobacterium avium subsp. paratubeculosis from faeces of dairy cows. Polish Journal of Veterinary Sciences, 23(3): 415-422. Pełny tekst
Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Wojtacka J., Wysok B., and Liedke K. Short communication: Occurrence and differentiation of Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis (MAP) strains from milk of cows from herd with low prevalence of MAP J. Dairy Sci. 103, 2020 Pełny tekst
Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K., Szteyn J. and Lachowicz T. The Eect of Mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis Infection on the Productivity of Cows in Two Dairy Herds with a Low Seroprevalence of Paratuberculosis. Animals 2020, 10, 490 Pełny tekst
Wojtacka J., Wysok B.,Sołtysiuk M., Szteyn J. Kabašinskienė A. & Novoslavskij A., Clostridium difficile in bee products: assessing the spread of the bacterium. Journal of Apicultural Research 2020, Pełny tekst
Wojtacka J., Wysok B., Szteyn J. . Analysis of the factors influencing Veterinary Food Inspectors in Poland. Animals 2020, 10: 884 Pełny tekst
Wysok B, Wojtacka J., Hänninen M.L., Kivistö R. Antimicrobial Resistance and Virulence-Associated Markers in Campylobacter Strains From Diarrheic and Non-diarrheic Humans in Poland. Frontiers in Microbiology. 2020, 11:1799 Pełny tekst
Wysok B., Wojtacka J., Kivistö R. Pathogenicity of Campylobacter strains of poultry and human origin from Poland. International Journal of Food Microbiology. 2020 Pełny tekst
Wysok B., Wojtacka J., Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., 2020. Antimicrobial resistance and virulence properties of Campylobacter spp. Originating from domestic geese in Poland. Animals 2020, 10: 742. Pełny tekst
2019
Wiszniewska-Łaszczych A., Wysok B., Wojtacka J., Szteyn J., Michalski M.M., Sołtysiuk M. High seroprevalence of Toxoplasma gondii antibodies in wild boars hunted in the Game Breeding Center in north-eastern Poland. Medycyna Weterynaryjna. 2019, 75(12): 759-762. Pełny tekst
Richard Whittington, Karsten Donat, Maarten F. Weber, David Kelton, Søren Saxmose Nielsen, Suzanne
Eisenberg, Norma Arrigoni, Ramon Juste, Jose Luis Sáez, Navneet Dhand, Annalisa Santi, Anita Michel,
Herman Barkema, Petr Kralik, Polychronis Kostoulas, Lorna Citer, Frank Griffin, Rob Barwell, Maria
Aparecida Scatamburlo Moreira, Iva Slana, Heike Koehler, Shoor Vir Singh, Han Sang Yoo, Gilberto
Chávez-Gris, Amador Goodridge, Matjaz Ocepek, Joseba Garrido, Karen Stevenson, Mike Collins, Bernardo
Alonso, Karina Cirone, Fernando Paolicchi, Lawrence Gavey, Md Tanvir Rahman, Emmanuelle de Marchin,
Willem Van Praet, Cathy Bauman, Gilles Fecteau, Shawn McKenna, Miguel Salgado, Jorge Fernández-Silva,
Radka Dziedzinska, Gustavo Echeverría, Jaana Seppänen, Virginie Thibault, Vala Fridriksdottir, Abdolah
Derakhshandeh, Masoud Haghkhah, Luigi Ruocco, Satoko Kawaji, Eiichi Momotani, Cord Heuer, Solis
Norton, Simeon Cadmus, Angelika Agdestein, Annette Kampen, Joanna Szteyn, Jenny Frössling, Ebba
Schwan, George Caldow, Sam Strain, Mike Carter, Scott Wells, Musso Munyeme, Robert Wolf, Ratna
Gurung, Cristobal Verdugo, Christine Fourichon, Takehisa Yamamoto, Sharada Thapaliya, Elena Di Labio,
Monaya Ekgatat, Andres Gil, Alvaro Nuñez Alesandre, José Piaggio, Alejandra Suanes and Jacobus H. de
Waard. Control of paratuberculosis: who, why and how. A review of 48 countries. BMC Veterinary Research.
(2019) 15:198. Pełny tekst
Sołtysiuk M., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A. Bakterie z rodzaju Listeria zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt. Medycyna Weterynaryjna. 2019, 75(4), 214-220. Pełny tekst
2018
Radkowski M, Zdrodowska B, Gomółka-Pawlicka M. Effect of Succinic Acid on Elimination of Salmonella in Chicken Meat. Journal of Food Protection. 2018 , Vol. 81, No. 9: 1491-1495. Streszczenie
Gomółka-Pawlicka M., Wojtacka J., Wysok B., Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Radkowski M. Ocena zdolności rozpoznawania smaków przez lekarzy weterynarii - pracowników Inspekcji Weterynaryjnej. Medycyna Weterynaryjna. 2018, 74(4), 261-265. Pełny tekst
Wysok B., Wojtacka J., Detection of virulence genes determining the ability to adhere and invade in
Campylobacter spp. from cattle and swine in Poland. Microbial Pathogenesis. 2018, 115: 257-263. Pełny
tekst
Wiszniewska-Łaszczych A., Zdrodowska B., Wysok B., Szteyn Joanna, Liedtke K., Gomółka-Pawlicka M., Wojtacka J. Ocena występowania plazmidowych genów zjadliwości spv oraz antybiotykooporność szczepów Salmonella izolowanych z mleka. Medycyna Weterynaryjna. 2018, 74 (1), 59-64. Pełny tekst
Radkowski M., Zdrodowska B., Gomółka-Pawlicka M. Wpływ kwasu mlekowego na przeżywalność pałeczek Salmonella w mięsie kurcząt. Medycyna Weterynaryjna. 2018, 74 (2), 139-142. Pełny tekst
2017
Wysok B., Wojtacka J., Wiszniewska – Łaszczych A., Szteyn J., Gomółka – Pawlicka M. Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter strains from poultry offals. Medycyna Weterynaryjna. 2017, 73(9) 561-566. Pełny tekst
Wysok B., J. Wojtacka, R. Karczmarczyk, A. Wiszniewska-Łaszczych, M. Gomółka-Pawlicka, J. Szteyn, K. Liedtke, 2017. Directly Sold Honey in Silesia in Poland as a Source of Clostridium botulinum Type A, B, E and F. Czech Journal of Food Sciences. 2017, 35(3), 194-199. Pełny tekst
Wiszniewska-Łaszczych A., J. Szteyn, K. Liedtke, B. Wysok, J. Wojtacka, M. Gomółka- Pawlicka. Occurrence
of faecal shedding of Mycobacterium avium subs. paratuberculosis by calves. Medycyna Weterynaryjna.
2017, 73(3): 166-170. Pełny tekst
Wojtacka J., Wysok B., Kabašinskienė A., Wiszniewska-Łaszczych A., Gomółka-Pawlicka M., Szteyn J., Malakauskas M., Migowska-Calik A. Prevalence of Clostridium botulinum type A, B, E and F isolated from directly sold honey in Lithuania. Journal of Agricultural Science and Technology. 2017, 19(2): 335-343. Pełny tekst
Szteyn J., Liedtke K., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E., Wojtacka J. Determination of
polymorphism of IS-1311 sequence in Mycobacterium avium subsecies paratuberculosis strains
isolated from milk samples. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2017,4 (20), 827-829. Pełny tekst
2016
Karpiński P., Kruszewski B., Sobocińska M., Gomółka-Pawlicka M., Obiedziński M. W. Effect of storage of Rokpol Chesse on volatile compounds profiles. Polish Journal of Natural Sciences. 2016, 31 (1), 75-87. Pełny tekst
Radkowski M., Zdrodowska B. Występowanie pałeczek Salmonella w mięsie kurcząt brojlerów. Medycyna Weterynaryjna. 2016, 72 (8), 516-519. Pełny tekst
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Kinetyka wzrostu i przeżywalności Staphylococcus aureus w regionalnym serze podpuszczkowym dojrzewającym, wyprodukowanym z surowego mleka koziego. Medycyna Weterynaryjna. 2016, 72 (6), 393-397. Pełny tekst
Wojtacka J., Wysok B., , Lipiński Z., Gomółka-Pawlicka M., Rybak-Chmielewska H., Wiszniewska-Łaszczych
A. Clostridium botulinum spores in honey from small apiaries in Poland. Journal of Apicultural Science
2016, 60(2): 89-100. Pełny tekst
2015
Gomółka-Pawlicka M., Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J., Migowska-Calik A., Wysok B., Lachowicz T.: Występowanie Campylobacter spp. w cyklu hodowlanym brojlerów kurzych w fermach północno-wschodniej Polski. Med. Weter. 2015 Vol. 71 (4), 236 – 244. Pełny tekst
Wysok B., Uradziński J., Wojtacka J. Determination of the cytotoxic activity of Campylobacter strains isolated from bovine and swine carcasses in north-eastern Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2015, 18 (3), 579-586. Pełny tekst
Bednarko-Młynarczyk E. , Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Modeling the kinetics of survival of Staphylococcus aureus in region al jogurt from goat's milk. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2015, 18 (1), 39-45. Pełny tekst
Wysok B. , Pastuszczak-Frąk M. , Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M., Dzisko J., Dziedziech M., Marko A. Występowanie i antybiotykooporność szczepów Campylobacter spp. wyizolowanych od zwierząt rzeźnych i ludzi. Medycyna Weterynaryjna. 2015, 71 (12) 801-806. Pełny tekst
2014
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M. Uradziński J., Lachowicz T.: Jakość mikrobiologiczna
tradycyjnych polskich wędzonek parzonych. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (1), 50- 53. Pełny tekst
Gomółka-Pawlicka M., Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J., Migowska–Calik A., Wysok B., Lachowicz T.:
Częstotliwość izolacji Campylobacter spp. z klatek transportowych podczas transportu brojlerów kurzych
do rzeźni. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (2), 107-111. Pełny tekst
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Lachowicz T.: Specificity
of the production of traditional meat products and their safety using Polish traditional cured meat products as example. African Journal of Microbiology Research 2014, Vol. 8(10), 1050-1059. Pełny tekst
Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A, Smolińska A. Evaluation of methods for Mycobacterium avium ssp.
paratuberculosis detection in milk samples from the cattle herd showing low seroprevalence of Johne’s
disease. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol. 17, No. 3 (2014), 459-463, Pełny tekst
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Kierunki i zasady pobierania
próbek mleka surowegow łańcuchu mlecznym. Med. Weter. 2014, 70 (7) 409-412 Pełny tekst
Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E, Liedtke K. Wspólnotowe i krajowe systemy
wyróżniania jakości żywności. Med. Weter. 2014, 70 (11) 651-656 Pełny tekst
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Wojtacka J., Lachowicz T.: Jakość
mikrobiologiczna wybranych tradycyjnych polskich wędlin podrobowych wytwarzanych na terenie Pomorza.
Med. Weter. 2014, Vol. 70 (11), 699 – 703. Pełny tekst
Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Radkowski M., Szteyn J., Migowska-Calik A., Lachowicz T.:
Przeżywalność Salmonella spp. w półtuszkach brojlerów ogrzewanych mikrofalowo. Med. Weter. 2014, Vol.
70 (11), 693 – 698. Pełny tekst
Wojtacka J., Gomółka-Pawlicka M., Liedtke K., Uradziński J: Jakość i higiena miodu. Med. Weter. 2014,
Vol. 70 (12), 719 – 724. Pełny tekst
2013
Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Migowska-Calik A., Pastuszczak-Frąk M. Effect of short-time microwave heating on survival of Escherichia coli 0 157 in beef hamburgers. African Journal of Microbiology Research. Vol. 7(5) 2013, 361-366. Pełny tekst
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Mykoplazmy jako czynnik wywołujący zapalenie wymienia u krów mlecznych. Med. Weter. 2013 (69) 403-406 Pełny tekst
Liedtke K., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E. Quality of milk of cows in the first lactation vs.presence of anti-Ostertagiaantybodies in their milk. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol. 16, No. 2 (2013), 249-253. Pełny tekst
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M. Uradziński J., Lachowicz T.: Jakość mikrobiologiczna tradycyjnych wędzonek surowych. Med. Weter. 2013, 69 (10), 626-629.Pełny tekst
2012
Szteyn J., Wiszniewska-Laszczych A. Seroprevalence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis infection in dairy herds in Żulawy, Poland. Berliner und Munchener tierarztliche Wochenschrift..Vol. 125 (9-10), 397-400, 2012. Streszczenie
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A, Liedtke K.: The presence of
anti-Hypoderma antibodies in udder milk samples, and correlation with selected parameters of dairy
performance. Polish Journal of Veterinary Sciences. Vol. 15, No. 3, 487-491, 2012. Streszczenie
2011
Wysok B., Wiszniewska-Łaszczych J., Uradziński J., Szteyn J.: Prevalence and antimicrobial resistance of
Campylobacter in raw milk in the selected areas of Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 14,
No. 3, 473-477, 2011. Pełny tekst
2010
Radkowski M., Siemionek J., Zdrodowska B.: Neoplastic lesions of slaughter animals in Warmińsko-
Mazurskie voivodship area during the years 2001-2007. Polish Journal of Veterinary Sciences. 13,
669-672, 2010.
2009
Wysok B., Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M.: Wpływ metod chłodzenia na stopień zanieczyszczenia tuszek drobiowych bakteriami rodzaju Campylobacter. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, T. XLVI/1, 73-77, 2009.
Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J.: Hygienic and technological value of meat of turkey raw meat originated from flocks with green muscle diseases. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 2, 243-250, 2009. Pełny tekst
Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Ruszczyńska A.: Paratuberkuloza w stadzie bydła mlecznego na Żuławach. Medycyna Weterynaryjna,65(7), 484-486, 2009 Pełny tekst
Wysok B., Uradziński J.: Contamination´s level of broiler chickens carcasses by thermotolerant Campylobacter spp. at selected stages of slaughter. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy,53, 79-82, 2009. Pełny tekst
Pastuszczak-Frak M., Uradziński J.: Influence of green muscle disease on quality of meat subjected to thermal treatment. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 4, 527-530, 2009. Streszczenie
Wysok B., Uradziński J.: Contamination of turkey carcasses by thermotolerant species of Campylobacter during postslaughter processing. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, 259-262, 2009. Pełny tekst
Dąbrowski P., Jóźwik, Wysok B., Uradziński J.: Effect of microwave heating on the survivability of Campylobacter spp. in poultry nuggets. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Vol. 59, No. 4, pp. 335-338, 2009. Pełny tekst
Radkowski M., Uradziński J.: Influence of didecyl dimethyl ammonium bromide on the survival of Salmonella on eggshells. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, Vol. 53, 633-636, 2009. Pełny tekst
Radkowski M., Mikołajczyk A.: Wpływ kwasu cytrynowego na unieszkodliwianie pałeczek Salmonella w mięsie drobiowym. Medycyna Weterynaryjna, 65(12), 840-843, 2009 Pełny tekst
Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Ruszczyńska A.: A case study of the clinical form of Johne`s disease in a heifer. Turkish Journal Veterinary Animal Science, 33(3), 1-5, 2009. Pełny tekst
Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Smolińska A.: Analysis of correlations between the occurrence of anti-MAP antibodies in blood serum and the presence of DNA-MAP in milk. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 3, 379-383, 2009. Pełny tekst
Wysok B., Uradziński J.: Campylobacter spp. - a significant microbilogical hazard in food. II. Lesions and infection development, pathogenic mechanisms and complications. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 2, 285-291, 2009 Pełny tekst
Wysok B., Uradziński J.: Campylobacter spp. - a significant microbilogical hazard in food. I. Characteristics of Campylobacter vspecies, infectionsource, epidemiology. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 1, 141-148, 2009. Streszczenie
Uradziński J., Nyesvyetowa M.: Survival rate of termotolerant Campylobacter on poultry meat during microwave heating. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 12, No. 1, 41-44, 2009. Streszczenie
Radkowski M., Uradziński J.: Influence of didecyl dimethyl ammonium bromide on the survival rate of Salmonella spp. on eggshells. Bull Vet Inst Pulawy ,53, 633-636, 2009. Pełny tekst
Radkowski M., Mikołajczyk A.: Wpływ kwasu cytrynowego na unieszkodliwianie pałeczek Salmonella w
mięsie. Medycyna Weterynaryjna. 65 (12), 840-843, 2009. Pełny tekst
2008
Uradziński J., Jabłońska M., Jóźwik E.: Inactivation of Campylobacter jejuni in poultry meat by means of
high-pressure. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 52, 93-96, 2008. Pełny tekst
Szteyn J, Wiszniewska - Łaszczych A., Ruszczyńska A. : Effectiveness of Mycobacterium paratuberculosis
isolation from raw milk by means of direct isolation of DNA and classic culture. Polish Journal of Veterinary
Science (11) 1, 1505-1773, 2008. Pełny tekst
Wysok B., Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M.: Ozone as an alternative disinfectant - a review. Polish
Journal of Food and Nutrition Sciences, Vol. 15/56, No. 1, 3-8, 2008.Pełny tekst
2007
Ruszczyńska A., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A.: Flow cytometry as a metod for the evaluation of raw
material, produkt and process in the dairy industry. PolishJournal of VeterinarySciences. (10), 2,119-121,
2007. Streszczenie
Uradziński J., Wysok B. Gomółka-Pawlicka M.: Biological and chemical hazards occuring in fish and fishery
products. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 10, No. 3, 183-188, 2007.
Wysok B., Uradziński J., Gomółka-Pawlicka M.: Toxins occuring in fish, crustacea and shellfish
review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Vol. 57, No. 1, 5-10, 2007. Pełny tekst
Siemionek J., Szweda W., Radkowski M.: Sytuacja epizootyczna w województwie warmińsko –mazurskim
w latach 2001-2005. Medycyna Weterynaryjna. 6, 700-703, 2007.
2006
Fus-Szewczyk M.M., Szteyn J., Wiszniewska A. : Changes in raw milk quality in herds infected with
mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis. Bull Vet InstPulawy 50,69-72, 2006. Pełny tekst
Radkowski M.: The effect of polyphates on steptococci isolated from mastitis casus. Polish Journal of
Veterinary Sciences. 2, 135-138, 2006. Streszczenie
Radkowski. M.: The legal requirements concerning transport of slaughter animals in Poland. Polish
Journal of Veterinary Sciences. 2, 145-1149, 2006. Streszcenie
Radkowski M., Siemionek J.: Regulated by a wide variety of norms. Fleischwirtschaft International . 2, 14-17,
2006.
2005
Szteyn J., Wiszniewska A., Fus-Szewczyk M. M.: Przeciwciała swoiste dla Mycobacteriumaviumsubsp.
paratuberculosis u bydła mlecznego północno-wschodniej Polski. Medycyna Wet. (61) 8, 884-886, 2005.
Pełny tekst
2004
Wiszniewska A., Szteyn J., Fus M.M.: Zastosowanie substancji chemicznych w izolacji
Mycobacteriumparatuberculosis z mleka. Medycyna wet. 60 (5), 485- 488, 2004. Pełny tekst
Wiszniewska A., Szteyn J., Fus M.M.: Porównanie wzrostu Mycobacteriumaviumsubsp. paratuberculosis na
trzech podłożach mikrobiologicznych. Medycyna wet. 60 (9 ), 982-984, 2004. Pełny tekst
Wiszniewska A., Szteyn J., Fus M.M., Gomółka-Pawlicka M.: Optimisation of the time of milk sample
decontamination with 0,75% cethylpirydiniumchloride upon identification of Mycobacterium avium subsp.
paratuberculosis. Polish Journal of Veterinary Sciences . Vol. 7, No 2, 113-116, 2004.
Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Wiszniewska A.: Effect of chosen lactic acid bacteria strains on
Staphylococcus aureus in vitro as well as in meat and raw sausages. Polish Journal of Veterinary
Sciences, Vol. 7, No. 4, 251-259, 2004.
Radkowski M., Mikołajczyk A.: Wpływ chlorku heksadecylo-pirydyniowego na unieszkodliwianie pałeczek
Salmonella w mięsie. Medycyna Weterynaryjna. 2, 150-154, 2004. Pełny tekst
2003
Fus M.M., Szteyn J., Wiszniewska A.: Comparison of Three Methods of Releasing DNA from Mycobacterium
avium subsp. paratuberculosis Cells. Bull. Vet. Inst. Pulawy . Vol. 47, 107-112, 2003. Pełny tekst
Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J.: Antagonistic effect of chosen lactic acid bacteria strains on
Salmonella species in meat and fermented sausages. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 6, No. 1,
29-39, 2003.
Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J.: Antagonistic effect of chosen lactic acid bacteria strains on Yersinia
enterocolitica species in model set-ups, meat and fermented sausages. Polish Journal of Veterinary
Sciences, Vol. 6, No. 2, 99-108, 2003.
2002
Pastuszczak M., Uradziński J.: The prevalence of green muscle disease in turkrys from the Warmia and
Mazury Province of Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 5, No. 2, 57-61, 2002.
Pastuszczak M., Uradziński J., Rotkiewicz T.: Histopathological changes in green muscle disease of
turkeys. Polish Journal of Veterinary Sciences. Vol. 5, No. 2, 63-70, 2002.
Wiszniewska A.,Szteyn J., Cichosz W.: Ocena jakości mleka surowego z województwa Warmińsko-
Mazurskiego. Przegląd mleczarski. 4, 173-175, 2002.
Szteyn J., Wiszniewska A.: Badanie ryzyka wystąpienia pałeczek z rodzaju Mycobacterium w stadach bydła mlecznego. Przegląd mleczarski. 5, 201-204, 2002.
Wiszniewska A., Szteyn J. Cichosz W: Jakość mleka badanego w ramach białych miesięcy. Przegląd mleczarski. 9, 415-416, 2002
Uradziński J., Szteyn J., Kafel S.: Investigation on the inhibition of Campylobacter jejuni growth with the applications of some preservatives, medicines, herbs and herb preparations. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol.5, No.4, 223-225, 2002.
Radkowski M.:Effect of moisture and temperature on survival of Salmonella Enteritidis on shell eggs. Archiv fur Geflugelkunde. 66,119-123, 2002. Pełny tekst
Radkowski M.: Survival of Salmonella Enteritidis on shell eggs. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 11/52,61-63,2002. Pełny tekst
Mikołajczyk A., Radkowski M.: Salmonella spp. on chicken carcasses in a processing Plant in Poland Journal of Food Protection.65,1475-1479, 2002. Streszczenie
Mikołajczyk A. Radkowski M.: The occurrence of Salmonella spp. In turkeys from a slaughter and after slaughter dressing line in Poland. Fleischwirtschaft International.3,52-54, 2002.
Radkowski M.: Survival of Salmonella spp. in whole dried egg. Archiv fur Lebensmittelhygiene. 53, 60-61, 2002.
Mikołajczyk A., Radkowski M.: Elimination of Salmonella spp. by lactic acid. Polish Journal of Veterinary
Sciences. 5, 139-143,2002.